Rörelse och självledarskap - livsfilosofi för elever och lärare som vill må fysiskt och psykiskt bra genom fysisk aktivitet:

Move.Live.Love

Hjärnspänst. Lärande. Självledarskap. Självkänsla. Utveckling.

Torgny Steen - inspirerar och aktiverar barn. Torgny Steen - inspirerar och aktiverar barn.

1. Fysisk aktivitet nödvändigt för barns hjärnor och lärande
I Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, under punkt 1. Skolans värdegrund och uppdrag står det att "Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen."

Ändå sitter majoriteten av alla barn och ungdomar still under långa lektioner i i grund- och gymnasieskolan. Vanor och beteenden de tar med sig ut i arbetslivet vilket direkt påverkar resultat, fysisk och psykisk hälsa.

Det vill Torgny Steen göra något åt. Efter att ha räddat ett av sina barn från utanförskap i skola och utbildning (Läs mer nedan) hoppade Torgny av medieindustrin våren 2009 för att istället hjälpa barn, föräldrar och skolor till hjärnhälsa, arbetsglädje och lärande genom bland annat ökad fysisk aktivitet.

Som föreläsare och författare, idrotts- och resurslärare, genom skolprojekt i "problemskolor", grundare av CreativeChildren:Camp, i egenutvecklade ledarskapsprogram speciellt för medarbetare i skolan samt som förälder till fyra egna barn (födda 1994 - 2004) har Torgny utvecklat en unik förståelse och kompetens kring skolors verksamhet och utmaningar.

Torgny Steen - smartare rörelse i skolan. Torgny Steen - smartare rörelse i skolan.

2. Modern neurovetenskap, sunt förnuft, lärande och fysisk aktivitet
De senaste 30 åren har neuroforskningen lanserat rön och fakta om rörelsers nästan ofattbara betydelse för att vi ska vara bättre och friskare människor med god hälsa och spänstiga hjärnor. Nästan alla våra kognitiva förmågor stärks av rörelse:

 • koncentration
 • minne
 • stresstålighet
 • kreativitet
 • uthållighet
 • lärande
Ja till och med intelligens för att nämna några av alla kognitiva förmågor som påverkas direkt när vi (inte) rör oss.


Ändå visar alla rapporter att vi rör oss alldeles för lite. Särskilt i Sverige där vi verkar sitta mest still i hela Europa. Trots att många lärare är fantastiska på att aktivera och variera sina lektioner är skolan inget undantag.

Nyligen gav Skolministern Skolverket i uppdrag att utreda ytterligare 100 timmar idrott från 2019. Det blir inte ens en lektionstimme i veckan. Samtidigt är det många skolor som undrar hur ska det gå till; Lokaler, idrottslärare och schema samt elevernas närvaro på "gympan" är bara några utmaningar.

I föreläsningar och workshops visar Torgny konkret hur det kan gå till.

Torgny Steen - föreläsare, workshop- och kursledare. Torgny Steen - föreläsare, workshop- och kursledare.

3. Föreläsningar och workshops om rörelser och hjärnan:

Torgny Steen är ofta anlitad och uppskattad föreläsare, workskop- och kursledare.

Hans sprudlande och kraftfulla energi sprider sig snabbt till alla deltagare. Det råder inga som helst tvivel om att han vill ge fler möjlighet att upptäcka och förstå rörelsers betydelse för:
 • Arbetsglädjen
 • Hjärnhälsan
 • Kreativiteten
 • Koncentrationen
 • Lärandet
 • Minnet
 • Stress
 • Press
 • Utbrändhet
 • Självledarskapet
 • Fysiska och psykiska välbefinnandet.
Sedan 2009 har Torgny specialiserat sig på att inspirera, aktivera och lotsa elever, pedagoger och medarbetare i skolan till att lära, leva och utvecklas med hjälp av smartare fysisk och mental rörelse.


Föreläsningar och/eller workshops är ovanligt inspirerande upplevelser där teori, neurovetenskap och konkreta tips varvas med praktiska rörelser.

Allt för att de ska upplevas som ett rejält kompetenslyft för dig som jobbar i för-, grund- och gymnasieskolor som vill vara i framkant av utvecklingen och stärka hjärnhälsan, arbetsglädjen, lärandet, självledarskapet samt kompetensen kring hur jobba, leva och utvecklas energi- och resultatsmart.

Boka Torgny som föreläsare, workshop-, process- eller kursledare? Kontakta Torgny direkt >>>

Torgny Steen - MovNat Certified Trainer och FaR-Ledare. Torgny Steen - MovNat Certified Trainer och FaR-Ledare.

Torgny räddade ett av sina fyra barn -
hoppade av jobbbet och bytte karriär

Torgny är sälj-, projekt- och företagsledaren från medie-, mötes- och upplevelseindiustrin (Bla Aftonbladet.se, IDG Sweden, Riksmedia, Dinside.no och Sydsvenskan.se) som med hjälp av neuromotorisk träning (NMT) räddade ett av sina fyra barn från utanförskap i lärande, skola och utbildning.

Det här blev Torgnys "Call to action". Han ändrade drastiskt sin jobbinriktning för att utifrån förståelse om hjärnan, neurovetenskap och egna erfarenheter inspirera och hjälpa barn och vuxna leva, jobba, lära och utvecklas energi- och resultatsmart genom smartare fysisk och mental rörelse.

Blev föreläsare och författare om hjärnan och mental och fysisk rörelse
För att hjälpa andra familjer började Torgny föreläsa, startade tillsammans med sin fru Anna CreativChildren:Camp® för barn, föräldrar och medaretare i skolan. I samarbete med specialläraren Inger Knutsson skrev Torgny boken ”18 smarta rörelser – stärk din hjärna, må bra och nå dina mål: skolan, jobbet, idrotten”.
Utöver fyrbarnspappa och man är Torgny idag certifierad FaR*-ledare, har genomgått tränarkurser hos Hockeyförbundet, Born To Run-löpkurser och är MovNat Certified Trainer.

Fördjupad förståelse och kompetens han idag använder för att öka den fysiska och psykiska hälsan i skolan, bland annat som idrottslärare i låg- och mellanstadiet, föreläsare, "Probemlösare" och Ledarskaps-LOTS.

*Far: Fysisk aktivitet på recept.

CreativeChildren:Camp
CreativeChildren:Camp
Sagt om ...:
 • "Du är grym Torgny. Du satte positiva spår här hos oss när du besökte mina barns skola och träffade oss föräldrar. Bara ös på !" 
 • ”Det är vi som tackar för din sprudlande och starka energi som du spred till mig och mina kollegor. Du är en fantastisk föreläsare, inspratör och person."
 • ”En rolig, intressant, inspirerande, energigivande, tankeväckande, matnyttig, ... föreläsning/ workshop. Ett bra startskott för vår satsning på mer fysisk aktivitet i skolan under hela skoldagen. Tack!”
 • ”Din föreläsning landade väl - både hos elever och personal på skolan. Inspirerande & aktiverande!”
 • ”Vilken toppendag vi haft med Torgny idag. Jag är så himla glad att du ville komma till vår skola och inspirera all personal inför uppdraget att se till att det blir mer fysisk aktivitet under hela skoldagen. Vilken pangstart vi fick, än en gång ett stort tack.”
 • "Du inspirerar och väcker tankar i mig som får mig att tänka; vilken väg vågar jag ta?”
 • ”Som gympalärare blir jag ju extra glad att fler för ut budskapet om vikten och effekten av rörelse ...”
 • "Personligen hade jag gärna suttit tre timmar ...”

Nyfiken på föreläsning? Skicka spontan förfrågan här:

Fler röster om ...:
 • ”Tack för att du förgyllde vår fredagslunch. Det var lika härligt att lyssna på dig denna gång!”
 • ”Ett tag sen jag hade så roligt, var så fokuserad och fick så bra ”nycklar” att använda/ påminnas om." 
 • "Redan igår kväll tog jag tag i 90 dagars utmaningen ...”
 • "Du kan motivera andra människor till att uppnå saker som de trodde var omöjliga, precis som med mig!"
 • ... Torgny Steen höll en mycket uppskattad kvällsföreläsning för föräldrar i Skanörs rektorsområde på temat "Nycklarna till ökat lärande och glädje hemma och i skolan". På ett inspirerande sätt gav han oss tips om hur inlärningen kan stimuleras genom den näring vi får i oss, balans mellan olika former av input/aktivitet samt träning med rörelser som stimulerar hjärnan på olika sätt. Skanörs rektorsområde har samarbetat med Torgny Steen i cirka två år, bland annat genom föreläsningar och ledarutveckling."
 • "... bra var att du berätta om dig, ditt liv och de saker du har varit med om vilket gjorde det äkta, lätt att ta till sig och se att även jag skulle kunna.”