Torgny Steen och Nicklas Steen för psykisk hälsa genom fysisk aktivitet Torgny Steen och Nicklas Steen för psykisk hälsa genom fysisk aktivitet

Snart tio år har gått sedan bilden på bokomslaget togs på killen som sitter bredvid mig idag.

Boken kom till efter att vi räddat Nicklas från utanförskap i skola och lärande. Räddning kom i form av långsamma rörelser som vi gjorde minst sju minuter varje kväll på alla fyra barn. På några få månader utvecklades Nicklas från ”potentiell skitunge” till att känna lugn och ro, räkna, läsa och skriva. Och inte minst, ha alla rätt på veckans ord. Ytterligare någon månad senare kom han hem och sa ”Pappa, jag har fotografiskt minne …”.


Barn har på senare tid pratat om den galopperande psykiska ohälsan hos barn och vuxna. Kanske för att det var  World Mental Health day eller Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Kanske på grund av historien om 13 åriga Jasmine som berört oss mycket. Kanske för att alla våra fyra barn [in]direkt själva upplevt och vet vilken kraft fysysisk aktivitet har för hälsa och lärande.

Efter flera kreativa förslag landade vi i en VECKA FÖR PSYKISK HÄLSA GENOM ÖKAD FYSISK AKTIVITET:
1. 7X7-utmaningen – 7 minuter fysisk aktivitet, 7 dagar i veckan i 7 veckor.

2. Under veckan sänka piset på vår bok "18 smarta rörelser – stärk din hjärna, må bra och nå dina mål …” till 99 kronor (Isf 200 kronor) >>>.

Samtidigt som vi räddade Nicklas passade min fru på att bota sin kroniska tarminflammation med liknande rörelser. Det blev starten på en livsresa för hela familjen där vi med bland annat boken hjälpt barn och vuxna i hela landet till lärande och välmående.

Det är egentligen inget konstigt med det. Forskarna är nämligen rörande överens om den enorma betydelse fysisk aktivitet har för vår fysisk och psykisk hälsa. Faktum är att hjärnforskningen idag bekräftar det vi upplevt själva och med andra; hjärnan är det organ som påverkas mest när vi (inte) rör oss. Vi blir både starkare, smartare och friskare samtidgt som vi får bättre minne, ökar kreativiten, uthålligheten, koncentrationen sam kan hantera stressen bättre.

Så här skriver några som köpt och läst boken:
"Väldigt bra bok med fantastiska rörelser! Min son knäckte läskoden när han börjat med dessa rörelser och fick en enorm vilja att vilja lära.", Linda Persson

"Hej igen Torgny! Boken var väldigt uppskattad och tog fort slut. Jag beställer därför ytterligare 20 ex av den. Ha en fortsatt bra sommar.", Håkan Askelöf, VD, Nacka Energi

"Hej Torgny! Tack för boken som visade sig väl motsvara förväntningarna. Hade nytta av den redan i morse då jag gjorde övningar tillsammans med barnbarn som diagnostiserats med ADHD. Avlämning i skolan betydligt mer avslappnad än tidigare.”, Göran Tegö


Till och med klockan 24.00 på söndag kan du köpa vår bok "18 smarta rörelser – stärk din hjärna, må bra och nå dina mål …” för bara 99 kronor (isf 200 kronor, frakt tillkommer) >>>.

Move.Live.Love.
//Torgny och Nicklas Steen

Läs hela inlägget »
Torgny Steen - Fyrbarnspappa, författare och föreläsare. Torgny Steen - Fyrbarnspappa, författare och föreläsare.

Om det varit en vanlig morgon hade jag nog inte gått upp alls.

Men det var ingen vanlig morgon. Det var Ultravasan-morgon i Mora. Jag vaknade klockan 02:18, två minuter innan klockan skulle ringa, efter att ha sovit max 1,5 timme i bilens baklucka. Rutorna dröp av fukt, det var mörkt, inte särskilt varmt och regnet hängde i luften utanför bilen.

Bussen till Sälen skulle gå klockan 03:00. Klockan 03:45 plockade jag fram frukosten, en 24hour meal-påse som jag tänkt värma på bussen. Det var mörkt och skakigt, för att inte bränna mig eller killen i sätet bredvid beslöt jag äta påsens innehåll kallt. Regnet började smattra mot vindrutan.

Det är märkligt vad vi människor klarar när vi väl bestämt oss.

Om jag inte hade gått upp den morgonen hade jag exempelvis gått miste om känslan av att jag faktiskt kan springa sönder mig, springa mig till stressfrakturer i senor och skelett.

Om jag inte gått upp den morgonen hade jag missat känslan att gå i mål efter 90 kilometer. Trots cirka 70 kilometer ihärdigt regnande, en gammal blånagel som gjorde sig påmind och behövde tejpas med 20 kilometer kvar till mål, samt hur långt min fötter orkar springa i minimalistiska skor.

Efter Ultravasan har allt fokus och energi legat på att vara idrottslärare i skolan och vara resurs i en klass. Många funderingar kring språkbruk, lättkränkthet, respekt för andra människor, ramar, gränser, konsekvenser och föräldrar har det blivit.

Hur surt det än känns att behöva skjuta på målet har beslutet att fortsätta förbereda mig inför Kullamannen Ultra i november 2017 men för en kortare distans (Dubbeldöden 44K) vuxit sig allt starkare. Jag väljer att lyssna på kroppen och skapa mer tid och utrymme att förbereda mig ordentligt inför Kullamannen Ultra +161 kilometer 2018.

Det här är mitt sätt att som helt vanlig fyrbarnspappa, idrottslärare, föreläsare och författare:
1. Leva som jag lär för att vara en förebild som kan inspirera barn och vuxna att bryta stillasittandet och tidigt i livet skapa sunda vanor kring fysisk och mental rörelse. En viktig nyckel är 1 000 fler timmar fysisk aktivitet i grundskolan.
2. Med tydliga rutiner stärka mitt självledarskap och fördjupa kompetensen kring energi- och resultatsmart ledar- och organisationsutveckling.
3. Bidra till att minska ålders- och kompetenssvinnet på arbetsmarknaden.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »

Semester ... En för många hett åtrådd tid på året. Stora förväntningar på sol, värme, bad, barn, barfota, umgänge, ljusa morgnar och kvällar, äta ute, upplevelser, utflykter och fri tid utan vardagens alla inrutade ”måsten”.

Eller …? Höga förväntningar kan snabbt förvandlas till frustration om de inte infrias. Vilket inte alltid är så lätt när ”allt” ska klämmas in på några få dagar eller veckor tillsammans.

Samtidigt som det plötsligt blir tid över att fundera och reflektera över sånt som inte hinns med i vardagspusslandet.

Kanske inte så konstigt att skilsmässoansökningarna når rekordnivåer i september och oktober ...?

Att Anna och jag fortfarande är gifta (efter snart 25 år) kan vi tacka 80/20-regeln för. För några år sedan gick vi igenom en extremt kämpig fas i vår relation. Vi hade nyligen flyttat långt från släkt och vänner, Anna blev av med jobbet samtidigt som jag var mitt uppe i en total omstart av mitt företag.

Det var inte mycket glädje eller passion, mest tjafs och frustration.

När vi var oroväckande nära ”rock bottom”, kom jag att tänka på 80/20-regeln. Den gamla ”Paretos princip” efter den italienska nationalekonomen Vilfredo Pareto. Första gången jag hörde talas om den var när jag pluggade marknadsföring på RMI-Berghs; 20 procent av kunderna sas stå för 80 procent av företagets intäkter.

Senare i livet har jag upptäckt flera områden där 80/20-regeln fungerar:
- Löpning – 80/20 låg-/högintensiv löpning
- Kläder/skor – 20 procent av kläderna/skorna använder vi 80 procent av tiden
- Vardagsmiddagarna – 20 procent av de maträtter vi kan lagar vi 80 procent av gångerna
För att nämna några av dem.

När Anna och jag tittade närmare upptäckte vi snart att majoriteten av våra gräl handlade om skitsaker, 20 procents grejor som snabbt växte och utgjorde 80 procent av vår uppmärksamhet. Och våra gräl.

Tänk om vi kunde rädda vårt äktenskap genom att uppfinna ”80/20-relationen” …?

Eftersom det bara kunde bli bättre ville vi oss prova. Så här gjorde vi …:
1.    Vi bestämde oss för sånt vi båda upplevde som småsaker vi egentligen inte skulle behöva tjafsa om. Dem placerade vi i 20-högen.
2.    Större, potentiellt viktiga saker vi verkligen behövde reda ut placerade vi i 80-högen för seriöst snack när vi inte var förbannade eller ledsna.
3.    När något irriterade och var på väg att växa till ett irritationsmoment hjälpte vi varandra ta Meta-perspektiv* på oss själva och situationen. Därifrån kunde vi undersöka och värdera om orsaken hörde hemma i 80- eller 20-högen. Om 20-högen, vilket det snart visade sig vara det mesta, kunde vi stoppa i tid. Och istället ge varandra ett leende och en skön kram.
*Meta-perspektiv = se något på håll, utifrån och in perspektiv.

För att 80/20-relationen ska fungera krävs fram för allt två saker. Den ena att båda jobbar stenhårt för samma sak. Den andra att båda är villiga att släppa egot, prestigen om du vill. Särskilt det sista kan vara tufft men är fullständigt nödvändigt om det ska fungera. Båda blir ”vinnare” genom att relationen lever och utvecklas.

Utmanande? I början krävdes mängder av medveten uppmärksamhet och arbete. Efter en tid gick det lättare och lättare. Idag är det något som sker helt omedvetet. Oftast garvar vi tillsammans och ger varandra en kram långt innan något gräl är ens i närheten av att blomma ut.

Vi är helt övertygade om att 80/20-relationen räddade vårt äktenskap, hjälper oss skapa glädje och håller passionen levande. Något vi ofta påminner och tackar varandra för.

Självklart fungerar 80/20-relationen lika bra hemma som på jobbet. Därför dyker den ofta upp i föreläsningar och kurser samt ingår under CreativeChildren:Camp.

Har du någon relation eller situation där 80/20-relationen skulle kunna ha avgörande betydelse för dig?

Kommentera, inboxa eller mejla gärna och berätta.
 
Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen och Anna sendel Steen

Läs hela inlägget »

Varför vänta till 2018 med mer fysisk aktivitet i skolan? Inför 1000 fler timmar rörelse i grundskolan nu. 

Äntligen verkar alla hjärnforskare vara överens: 

Minne, koncentration, kreativitet, stresshantering,  intelligens, ... i stort sett alla hjärnans kognitiva förmågor påverkas positivt av rörelse.

Ändå är Sverige ett av de länder i Europa (Västvärlden) där vi sitter mest still, hela 60 procent av vår vakna tid enligt studier.

Ta till exempel skolan; vem har hittat på att barn lär sig mest genom att  sitta still under 40 till 90 minuter långa lektioner?

Utbildningsminister Gustav Fridolin har föreslagit 100 timmar fler timmar idrott i högstadiet. Från 2018. Utslaget på tre år blir det ungefär 11 minuter om dagen ...

Det är på tok för lite och försent om du frågar mig.

Efter att under våren vikarierat som bla idrottslärare känner jag starkare än någonsin att jag vill ha 1 000 FLER TIMMAR I GRUNDSKOLAN NU. Eller drygt 30 minuter om dagen från förskoleklass till och med nian.

Med breddad syn på fysisk aktivitet är det fullt möjligt inom ramen för nuvarande läroplan, kräver inga nya lokaler, lärare eller schemaändringar.

I höst fortsätter jag på deltid som idrottslärare i låg- och mellanstadiet för att kunna bidra till mer rörelse i skolan. 

I augusti 2017 börjar jag också föreläsa igen i nyfikna skolor som vill veta hur de kommer igång. Modern neurovetenskap och egna erfarenheter varvas med konkreta tips och rörelser alla kan göra för att öka hjärnspänsten, arbetsglädjen, inlärningen och själveldarskapet.
Jag lovar att det blir en massa nytta och glädje.

Unde tiden förbereder jag mig inför att springa Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, Hav och Helvete den 3-4 nov 2017. Det är mitt sätt att:
1. Inspirera barn och vuxna att bryta stillasittandet och tidigt skapa sunda vanor kring fysisk och mental rörelse. En viktig nyckel är 1 000 fler timmar fysisk aktivitet i grundskolan.
2. Med tydliga rutiner stärka mitt självledarskap och fördjupa kompetensen kring energi- och resultatsmart utveckling.
3. Lyfta ålders- och kompetenssvinnet på arbetsmarknaden.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »

Avsnitt 6:  
Uppnå vs undvika - vad drivs du av?

Förändring vs Utveckling - om förändring är konstant, vilken utveckling vill du ha?

Jag förbereder mig inför Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, Hav och Helvete den 3-4 nov 2017.

Efter en återhämtningsvecka med lättare löpning blir det nu tre veckor där långpassen lö+sö är 40+21 km. I veckorna blir det transportlöpning för att få ihop helheten på ett bra sätt.

Jag springer vilket är mitt sätt att:
1. Lyfta det osunda ålderssvinnet på arbetsmarknaden - särskilt mot +45 år
2. Inspirera människor i alla åldrar att bryta stillasittandet genom sunda vanor kring fysisk och mental rörelse. Ju tidigare desto bättre varför jag vill se 1 000 fler timmar fysisk aktivitet från första året i grundskolan. Nu.
3. Stärka hjärnan, självledarskapet och min kompetens kring hur utvecklas energi- och resultatsmart.

Resan går vidare, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen.

Läs hela inlägget »

"Att våga är vinna". 

Jag har flera gånger sprungit förbi runstenen där den står i ensamt majestät alldeles nedanför Stensunds Folkhögskola.

Nu stannade jag. 

Runstenen är rest till minne av Ormen Friske, ett 24 m långt och 5 m brett vikingaskepp byggt av Frisksportare på Stensunds Folkhögskola 1949.

Ormen Friske avseglade med Sten Schröder som kapten den 1 juni 1950 mot Sjöfartsutställningen i Rotterdam, eventuellt också till Paris. 

Ormen Friske förliste i en storm utanför Helgoland och tog 15 frisksportare med sig i djupet.

"Att våga är att vinna" står det i berättelsen om Ormen Friske. Ibland behöver vi mål som är så stora att de skrämmer oss. Jag har satt ett sådant mål, förbereda mig inför och genomföra Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, hav och helvete den 3-4 november 2017. 

Det är mitt sätt att:
1. Som +55 år lyfta den osunda åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.
2. Forska på mig själv; vad händer fysiskt och mentalt inför/under/efter ett Ultralopp som pågår non stop under minst 24-26 timmar. Särskilt när det gäller självledarskap
3. Inspirera människor i alla åldrar att bryta stillasittandet genom fysisk och mental rörelse. Ju tidigare desto bättre varför jag vill ha 1 000 fler timmar fysisk aktivitet i från första året i grundskolan. 

Fortsättning följer, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »

Jag förbereder mig inför Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, hav och helvete den 3-4 november 2017. 

Genom att delta vill jag:
1. Som +55 år rikta ljuset på den galna åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.
2. Ta reda på vad som händer fysiskt och mentalt innan/under/efter ett Ultralopp som pågår non stop under minst 24-26 timmar.
3. Inspirera människor i alla åldrar till fysisk och mental rörelse, bland annat genom att införa +1 000 fler timmar fysisk aktivitet i grundskolan. NU. 

Avsnitt #4: Inspiration och motivation suger - tydliga mål kombinerat med självledarskap, alltså klara rutiner och ritualer duger. 

Fortsättning följer, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »

Torgny Steen förbereder sig inför Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, hav och helvete den 3-4 november 2017. 

Genom att delta vill Torgny:
1. Som +55 år rikta ljuset på den sjuka åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.
2. Ta reda på vad som händer fysiskt och mentalt innan/under/efter ett Ultralopp som pågår minst ett dygn.
3.  Inspirera människor i alla åldrar till fysisk och mental rörelse.

Avsnitt #3: Första turen pga sjukvecka. Gott om tid att läsa, exempelvis Scott Jureks "Ät och spring" för andra gången, lärorikt och massa tankar. Scott är en av världens främsta ultralöpare och vegan. Min kropp börjar fråga efter mer grönsaker, spännande om du frågar mig.
Har även hunnit läsa min egen bok (Ovanligt ...) eftersom jag kört långsamma rörelser/neuromotorisk stimulering varje morgon för hjärnstyrka och inre muskellager. 

Fortsättning följer, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »


Här kan du följa mig på min resa inför Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, hav och helvete den 3-4 november 2017. 

Vloggavsnitt #2: Det finns de som tycker att det är extremt att träna 6-10 timmar i veckan inför ett Ultra-lopp. Jag tycker det är extremt att sitta still 8-10 timmar om dagen.

Genom att delta vill jag:
1. Som +55 år rikta ljuset på den sjuka åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.
2. Ta reda på vad som händer fysiskt och mentalt innan/under/efter ett Ultralopp som pågår minst ett dygn.
3.  Inspirera människor i alla åldrar till fysisk och mental rörelse.

Punkt 3 känns angelägen efter att ha tagit del av resultatet i CIF:s årliga uppföljning av statens stöd till idrotten; hela 56 procent av pojkarna och 78 procent av flickorna når inte rekommendationen om fysisk aktivitet. Allra minst rör sig flickor på gymnasiet.

Fortsättning följer, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »

Här är del ett i min resa inför Kullamannen Ultra +161 km den 3-4 november 2017. 
Genom att delta i loppet vill:
1. Som +55 år vill jag rikta ljuset på den åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.
2. Inspirera människor i alla åldrar till fysisk och mental rörelse. 
3. Ta reda på vad som händer fysiskt och mentalt innan/under/efter ett Ultralopp som pågår under ett dygn.

Avsnitt #1: Det finns många som springer Ultra-lopp. Och precis som vanligt finns det en mängd olika idéer om vad och hur äta under det dygn loppet pågår. Vilket jag funderar på i det här premiäravsnittet.

En sak är klar, oavsett vad och hur du äter; alla måste inte träna - däremot behöver alla vara fysiskt aktiva och röra sig minst 30 minuter varje dag.

Fortsättning följer, häng med.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Läs hela inlägget »
Lägg till din egen HTML-kod här.

Senaste inläggen:

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter