Kaffekärlek, hantverk, ritualer och personligt ledarskap.

Ljudet av kaffekvarnen, doften av nymalet kaffet, ångandet av mjölken, svartbruna guldet som sakta rinner ned i koppen, den skummade mjölken längs kaffekoppens vägg som till slut bryter igenom creman. Bildar ett mönster. En form.

Trots att det är över tio år sedan minns jag som igår glädjen när jag installerade den helmanuella, vackert blänkande espressomaskinen i köket. Älskar fortfarande att få starta morgonen med ritualen, hantverket, i att förbereda en ”Latte” på en dubbel espresso och skummad fet helmjölk.

Vi lever i en tid av quick fixes. Allt som kan effektiviseras ska effektiviseras, göras snabbare. Vilket får konsekvenser för bland annat kvalitén. Men vissa saker måste få ta tid. Snabbväxande träd blir inte hållbart kärnvirke. Snabbväxande tomater som plockas i förtid blir inte lika näringsrika som de som mognat klart i solen. Läsa, räkna, skriva, utöva en idrott eller spela instrument kräver tid och övning. Piller för olika åkommor gör något åt symptomen men inget åt orsaken. Fysisk aktivitet, motion eller träning tar tid. Snabbkaffe går snabbt men kommer i min värld inte i närheten av helhetsupplevelsen av hantverksmässigt tillagat kok-, bryggkaffe eller en rykande espresso.

Människan har för överlevnad hushållat med energi, det fanns en tid när vi inte visste om/när vi skulle kunna äta nästa gång. Idag är tillgången till energi, mat, inget problem i den så kallade utvecklade delen av världen. Tvärtom, ett överskott av [snabb]mat kombinerat med att vi fortfarande tror att vi behöver hushålla med energin är ingen bra kombination.

Om du som jag brinner för individ- och organisationsutveckling har du alla möjligheter (och skyldigheter) att utveckla dig själv. Ju längre du håller med din egen och andras utveckling desto tydligare framträder olika mönster. För mig är det två som framträder lite mer:

  1. Alla vill ha utveckling – bara ett fåtal är beredda att ändra något för att få den utveckling de vill ha. Ändringsviljan kan öka i samband med egen eller närståendes kris; arbetslös, sjuk etc.
  2. Du kan inte motivera någon annan, knappt dig själv. Avgörande nyckelfaktor är psykologin, din mentala inställning, som grund för ditt personliga ledarskap. I första hand för att ta ett steg dit du vill. I andra hand för att fortsätta gå, dag efter dag, oavsett vad som händer.

Det är bra att veta VAD du vill. Det är ännu bättre att veta VARFÖR du vill just det. När VARFÖR är kristallklart blir VAD och HUR lättare att fullfölja.

Det är VARFÖR som hjälper mig skapa och hålla fast vid en rutin som att gå upp på morgonen och vara fysiskt aktiv, innan dagen stör. Även när jag inte vill något hellre än att snooza väckarklockan och dra täcket över huvudet. Det är VARFÖR som gör att jag, när en aktivitet inte fungerar (Sjuk, väder, geografi, …), väljer en annan aktivitet och gör den istället för det till lockande alternativet att ursäktande ligga kvar i sängen. Det är VARFÖR som hjälper mig och dig skapa en rutin, ritual, och utföra den varje dag, kanske hela livet.

Oavsett vad din rutin, ritual, består av, är att hålla fast vid den över längre tid ett tydligt tecken på starkt personligt ledarskap, självledarskap om du vill. Motivation kommer och går, dina rutiner och därmed ditt personliga ledarskap består.

Dessutom, visst smakar det kärleksfullt och hantverksmässigt tillagade kaffet ännu godare efter att ha utför något som krävt fysisk och/eller psykisk ansträngning?

Move. Live. Love.
//Torgny Steen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln