#7: Torgny Steen|Ultralöpning för +1000 timmar rörelse i grundskolan NU.

Varför vänta till 2018 med mer fysisk aktivitet i skolan? Inför 1000 fler timmar rörelse i grundskolan nu. 

Äntligen verkar alla hjärnforskare vara överens: 

Minne, koncentration, kreativitet, stresshantering,  intelligens, ... i stort sett alla hjärnans kognitiva förmågor påverkas positivt av rörelse.

Ändå är Sverige ett av de länder i Europa (Västvärlden) där vi sitter mest still, hela 60 procent av vår vakna tid enligt studier.

Ta till exempel skolan; vem har hittat på att barn lär sig mest genom att  sitta still under 40 till 90 minuter långa lektioner?

Utbildningsminister Gustav Fridolin har föreslagit 100 timmar fler timmar idrott i högstadiet. Från 2018. Utslaget på tre år blir det ungefär 11 minuter om dagen ...

Det är på tok för lite och försent om du frågar mig.

Efter att under våren vikarierat som bla idrottslärare känner jag starkare än någonsin att jag vill ha 1 000 FLER TIMMAR I GRUNDSKOLAN NU. Eller drygt 30 minuter om dagen från förskoleklass till och med nian.

Med breddad syn på fysisk aktivitet är det fullt möjligt inom ramen för nuvarande läroplan, kräver inga nya lokaler, lärare eller schemaändringar.

I höst fortsätter jag på deltid som idrottslärare i låg- och mellanstadiet för att kunna bidra till mer rörelse i skolan. 

I augusti 2017 börjar jag också föreläsa igen i nyfikna skolor som vill veta hur de kommer igång. Modern neurovetenskap och egna erfarenheter varvas med konkreta tips och rörelser alla kan göra för att öka hjärnspänsten, arbetsglädjen, inlärningen och själveldarskapet.
Jag lovar att det blir en massa nytta och glädje.

Unde tiden förbereder jag mig inför att springa Kullamannen Ultra +161 km - Himmel, Hav och Helvete den 3-4 nov 2017. Det är mitt sätt att:
1. Inspirera barn och vuxna att bryta stillasittandet och tidigt skapa sunda vanor kring fysisk och mental rörelse. En viktig nyckel är 1 000 fler timmar fysisk aktivitet i grundskolan.
2. Med tydliga rutiner stärka mitt självledarskap och fördjupa kompetensen kring energi- och resultatsmart utveckling.
3. Lyfta ålders- och kompetenssvinnet på arbetsmarknaden.

Move.Live.Lo❤e.
//Torgny Steen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln