Kan bryta stillasittandet vara viktigare än träning för hälsan?

Första gången jag skrev om att du inte behöver träna för att må bra blev det ett herrans liv. Flera hävdade bestämt att vi visst behöver träna för att vara friska människor med spänstiga hjärnor.

Att fysisk pulshöjande träning i någon form är bra för hälsan är det nog få, om ens någon som missat idag. Vilket kan vara ett skäl till att många i januari försöker komma igång och träna.

Men inte gör det. Av alla årskort som säljs på gymmet i januari är det 50 procent som knappt nyttjas alls enligt gym jag pratat med.

Då kan det bra att känna till att lågintensiv fysisk aktivitet (vardagsaktivitet) också är viktigt och kan ge stora positiva hälsovinster. Något som hittills inte varit lika erkänt.

Om du frågar mig, vilket även för allt större stöd i forskningen, är stillasittande ett av de största hoten mot vår fysiska och psykiska hälsa. Kopplingen mellan stillasittande och exempelvis hjärt– kärlsjukdomar, orsaken till flest dödsfall i Sverige, är stark och känd sedan länge.

I Dan Buettners forskning om Blues Zones, platser där människor lever länge (100+ år) med bibehållen livskvalitet, är en nio gemensamma faktorer för långt liv med bibehållen livskvalitet  att bryta stillasittandet var 20-30 minut. Oftast för att göra lågintensiva vardagssysslor.

En svensk långtidsstudie gjord på Karolinska Institutet stärker sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa. Bland annat visar studien att vi genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med lågintensiv vardagsaktivitet kan minska risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent.

Alla som gått i skolan har genomgått minst 12-13 års träningsläger i stillasittande. Faktum är att svenskarna är bäst i Europa på att sitta still.

Det är hög tid att lära om och göra rätt. Vad skulle du kunna göra för att bidra till att bryta ditt och kollegornas stillasittande på arbetsplatser och i skolor idag?

Move.Live.Love.
//Torgny

Om du behöver inspiration till hur och vad göra för att bryta stillasittandet är ”Varför finns det inga isbjörnar på Skansen?” en föreläsning som inspirerar och aktiverar till fysisk och psykisk hälsa genom Corporate Health Responsibility.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln