Hur kan 340 Ploggande barn i Vagnhärad rädda hälsan, miljön och världen?

Ploggande elever på Fornbyskolan Ploggande elever på Fornbyskolan

Idag fredag den 27 april ska jag göra något jag aldrig gjort förut. Jag ska Plogga tillsammans med 340 barn i Fornbyskolan i lilla Vagnhärad, Trosa kommun i Sörmland.

Plogga, plocka skräp medan du joggar, sprider sig som en löpeld över Sverige och ut i världen. Årets nyord 2017 och ett fenomen helt rätt i en tid av ökande sopberg, stillasittande och för lite fysisk aktivitet.

Inför dagen har jag till lärarna skickat material, bland annat klipp från nyhetsinslag, informations- och dokumentärfilmer om hur vårt skräp påverkar miljö, djur, natur och vår egen hälsa.

”Åååhh, varför ska vi plocka skräp … det finns ju andra som gör det …” har varit en vanlig reaktion i de klasser jag varit runt i för att berätta om Plogga-dagen.

Jag kan säga att det händer något i ögonen hos många av barnen när de får se och höra saker som att …:

  • År 2050 räknar man med att det finns mer plast än fisk i haven om vi fortsätter som idag. Alltså inom barnens livstid, kanske med familj och egna barn?
  • 80 % av skräpet i haven kommer från land, bland annat från våra öppna soptippar via vattendrag och år
  • 2,8 miljoner fimpar slängs på marken varje dag
  • Varje fimp förgiftar två liter vatten
  • Det tar upp emot fem år att bryta ned en fimp
  • Det kan ta 20-25 år att bryta ned ett tuggummi
  • Skräpig miljö minskar empatin och ökar nedskräpning
  • Sveriges kuster, där Bohuslän stränder är värst drabbat, täcks med skräp från Sverige, Europa och världen

Nyfikenheten, frågorna och engagemanget växer. Flera av barnen visar ledarskap, pallar inte vänta till idag utan sätter med full kraft första möjliga rast igång skräpplockningen på och runt skolgården . Och har fortsatt varje rast efter det.

Andfådda, skrattande miljöhjältar med glödande ögon som med största allvar letar och plockar skräp skänker hopp om en renare, hälsosam och mer empatisk värld.

Så svar ja, jag är helt övertygad om att 340 skräpplockande barn/miljöhjältar i Vagnhärad både kan och vill påverka och rädda miljön, sin hälsan och på alla (o)möjliga sätt bidra till att världen vi tillsammans lever i blir bättre.

Move.Live.Love
//Torgny Steen 

Kommentera gärna:

Senaste blogginlägget direkt? Prenumerera här:

* indicates required
Email Format

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln