Sluta träna - börja leva i sommar

Torgny Steen - Move.Live.Love Torgny Steen - Move.Live.Love

Tillhör du den lilla andelen av Sveriges befolkning som redan rör sig minst 30 sammanhängande minuter om dagen kan du sluta läsa här.

Tillhör du den stora majoritet som börjat, slutat och försökt om och om igen men ändå rör dig mindre än 30 minuter om dagen, då är det här till DIG.

Sommar är tider när många vill komma igång och röra sig mer. Ofta också  en tid av oregelbundna vanor, resande, grillande, drinkande och annat som kommit att symbolisera ledighet. Vilket kan göra sommaren till en svår tid att komma igång och röra dig som du önskar.

Inte blir det lättare att många jag träffar verkar se på sin träning ungefär som vi såg på vår städhjälp. Innan städhjälpen kom ville i alla fall jag ha hyggligt städat. På liknande sätt verkar människor vilja vara vältränade och nyshoppade färgglada träningskläder innan de börjar träna …

Träningströskeln riskerar bli onödigt hög, rentav oöverstiglig. Kanske är det inte så konstigt att 50 procent av alla årskort på gymmen förblir outnyttjade …?

Men, jag har goda nyheter till dig; du behöver inte träna för att leva och må så bra som möjligt i sommar och resten av livet.

Två livsviktiga aktiviteter du ska ha stenkoll på:

  1. Ditt stillasittande: Stillasittande (Räknas märkligt nog som aktivitet av forskarna idag) är livsfarligt och lär skörda lika många offer som rökning varje år. Studier visar att den som dagligen spenderar mer än tio timmar på baken löper tvåochenhalv gånger högre risk att dö i förtid jämfört med personer som sitter på rumpan mindre än sexochenhalv timmar. 

    För att minska de negativa hälsoeffekterna behöver du bryta stillasittandet var 20-30 minut.

     
  2. Dina fysiska aktivitet: Hälsovinsterna är stora för fysisk aktivitet redan på låg intensitet (vardagsaktiviteter som att gå, hushållsysslor etc).
    Genom att varje dag ersätta en halvtimmes stillasittande med lågintensiva vardagsaktiviteter minskar du risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent.


    Att ersätta stillasittandet med en rask promenad eller träning med lite högre intensitet, har förstås ännu större påverkan; tio minuters måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje dag minskar risken för hjärt– kärlsjukdom med 38 procent, 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent. 
Det finns bara en fysisk aktivitet; den som faktiskt blir av. Om du nöjer dig med att leva och må bra fysiskt och psykiskt räcker fysisk vardagsaktiviteter långt.

Är du en av dom som i gott sällskap försöker och försöker men inte riktigt kommit igång med hållbara ritualer för daglig fysisk aktivtet vet du att det är som jag brukar säga i mina föreläsningar:

"Motivation suger – självledarskap duger."


Motivation brukar hålla en vecka, två kanske till och med tre veckor ... Det är då "självledarskap" kommer in i matchen. Du behöver helt enkelt bestämma dig för vad du vill uppnå och varför. För att nå det/dit du vill behöver du skapa en sund och hållbar vana, ritual, en livsfilosofi om du vill.

Om du kan gå 500 meter, börja med det tre till fem gånger i veckan. Om du kan springa en kilometer, börja med det fyra fem gånger i veckan. Om simning är din grej, börja/fortsätt med det. Är du ute med hunden flera gånger om dagen, fortsätt med det. Hugger du ved, hugg ved några gånger i veckan.

Bäst av allt, går eller springer du ute i skog och mark behövs inte mer avancerad utrustning än vad du ser på bilden.


Varför inte börja redan idag med en liten förändring, ett ”2-gradersskift; en förändring du är helt säker på att kunna genomföra konsekvent, hålla fast vid i minst 90 dagar?

Starta på din nivå med siktet tydligt och klart inställt på att i första läget komma upp i 30 minuter om dagen, gärna ännu mer förstås (Våra kroppar och knoppar är gjorda för rörelse flera timmar om dagen).


Om du är lite snäll mot dig själv kan just den här sommaren bli en hoppfull början för dig som verkligen vill komma igång med sunda rörelsevanor.


Från oss till dig; se till att vara kreativ kring fysisk aktivitet, verkligen leva och älska i sommar.

Move.Live.Love,
//Torgny Steen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln