Lyssnar du på kroppens och knoppens varningsssignaler?

Torgny Steen på en klippa Torgny Steen på en klippa

Vaknade med ett behov av att sitta på en klippa och blicka ut över en obruten horisont.

Det var ju trots allt min "lediga dag" från  idrottslärarjobbet, dagen jag gör allt annat jag vill och behöver.

Men, tog till slut mitt förnuft till fånga och stannade hemma. Måste ju skicka böcker, acceptera avtal, förbereda, föreläsa, författa, planera Skoljogg, filma, skriva om text, läsa avtal, förbereda, boka resa, förlänga avtal, …

Vänta nu … känner igen det där … var det inte så jag höll på när jag gick in i väggen, blev utbränd, utmattad, …?

Tryckte ned, dövade, vägrade lyssna på varningssignalerna jag fick. Till en början subtila, ju längre tiden gick allt mer högljudda.

När världen snurrar allt snabbare runt omkring överlastas hjärnans olika system med information, kunskap och göranden. Det är lätt att döva varningssignaler med att göra en massa saker, viktiga och oviktiga. Allt för att slippa lyssna på kroppens och knoppens varningssignaler, slippa känna efter och släppa fram verkliga behov här och nu.

Det är då det är dags, hög tid, att sakta ned. Stanna upp. Reflektera. Filosofera. Andas in. Andas ut.

Under 10 000-tals år levde vi i naturligt samspel och balans mellan snabbt och långsamt, på och av.

Idag är det samspelet brutet till förmån för det snabba. Snabbt är bra, värderas högt i olika sammanhang. Långsamhet och eftertänksamhet tas som tecken på tröghet, rentav beslutsvånda.

Utifrån egna erfarenheter och senare års hjärnforskning är jag fullständigt övertygad om att vi behöver återfå samspelet mellan rörelse och vila, snabbt och långsamt, naturligt och normalt, av och på, upp- och nedkopplat, ...

En bra start är att ta metaperspektiv på dig själv (se dig själv utifrån och in), skärpa sinnena och rikta uppmärksamhet inåt dig själv. Träna dig i att upptäcka och förstå om, när och vilka signaler och behov du eventuellt trycker ned och undan; trött, hungrig, kissnödig, lust, stress, värk, gråt, lek, skratt, …

Gör sedan en liten förändring, ett tvågradersskift, där du provar något annat under 90 dagar. Byt ut två av dagens koppar kaffe mot lika många glas vatten, promenera +45 minuter tre fyra gånger i veckan, bryt stillasittandet minst en gång per timme, ät lunch med en kollega eller kompis istället för framför datorn, planera in lek med barnen, laga alla rätterna i den där kokboken, meditationsdiska, meditationsklipp gräset, meditations häng tvätt, ta en ”Power nap” efter lunch, … tbc.

Kanske tycker du det låter knepigt, svårt att få tiden att räcka till, men jag lovar dig, det är lättare gjort än sagt.

Berätta gärna hur det går (Mejl, FB, Insta, LI, telefon, …) och om jag kan hjälpa dig på något sätt.

Och jo, jag tog mitt förnuft till fånga på riktigt och letade upp en klippa för ett dopp i havet, en sen lunch, en kaffe och en "power nap" i solen.

Move.Live.Love,
//Torgny

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln