Torgnys Torsdagsrörelse: #1 Drömmer du om att röra dig mer? Vet du inte hur? Börja idag med mina enkla och roliga rörelser helt gratis att göra

Drömmer du också om att börja röra dig mer? Vet du inte var du ska börja? Tycker du att det är dyrt med en massa flashiga kläder och träningskort?

Då är du i gott sällskap.

Just för dig börjar jag idag publicera Torgnys torsdagsrörelse, förslag på enkla, naturliga, roliga och stärkande rörelser som är helt gratis att göra.


Varför då kanske du undrar, jo för att ...:
6 av 10 tonårskillar rör sig mindre än 30 minuter om dagen.
• 8 av tio tonårstjejer rör sig mindre än 30 minuter om dagen.
• 60+ procent av sin vakna tid spenderar medelålders svenskar på baken.


Unga som gamla, många är idag helt enkelt rädda för att röra sig, exempelvis gå en promenad i skogen. Rädda för att halka, snubbla, ramla, stuka foten och inte minst; rädda för skogens djur, mest av allt rädda för fästingar.

Upp till 9 till 11-årsåldern är barn sällan rädda för att röra sig. Sedan händer något. Ensidigt elitiskt föreningsliv, bedömningar i skolidrotten och exploderande utveckling av stillasittande ”aktiviteter” är bidragande faktorer till att många barn blir bestulna på sin fysiska självkänsla. Även om tjejerna verkar drabbas mest är det alldeles för många barn och ungdomar som inte förmår behålla eller vågar fortsätta utveckla och stärka grundläggande rörelseförmågor som ...:

 • Åla
 • Krypa
 • Balansera
 • Springa
 • Hoppa
 • Simma
 • Hänga
 • Kasta
 • Fånga
 • Lyfta
 • Bära
 • ...

Rörelseförmågor som för bara 100 år sedan var nödvändiga för att vi skulle få mat och värme, kunna jobba, leva och överleva. Rörelseförmågor som håller oss friska, ger energi och kraft att leva och jobba samt inte minst gemenskap och sociala sammanhang.

Rörelseförmågor som om de går förlorade gör oss stillasittande, svaga, överviktiga, deprimerade, okoncentrerade, minnessvaga, sjuka, ...

Jag kan förstå att många förblir fysiskt inaktiva. Åtminstone mina sociala medier svämmar över av avancerade konstlade fysiska aktiviteter. Som MovNat certifierade tränare och FaR*-ledare fråga jag mig ofta ”Vad är den där övningen bra för och vem är egentligen tänkt att göra den?”.
*FaR: Fysisk aktivitet på Recept. Sverige har sedan 2003 FYSS, fysiska aktiviteter för sjukdomsprevention och -behandling.

Även om det kan vara svårt att tro visar studie efter studie att en förkrossande majoritet rör sig mindre än 30 miuter om dagen (rekommendationen för barn/vuxna är 60/30 minuter/dag).

Är du en av dom som rör dig för lite eller drömmer om att röra dig lite mer? Med start idag kommer jag publicera Torgnys torsdagsrörelse; sköna exempel på enkla, roliga och stärkande rörelser som är helt gratis att göra var du än är i världen.

Först ut är en av mina favoritaktiviteter, något de flesta av oss var experter på när vi var riktigt små; Krypning/Björngång.

Just här är jag och Anna ute på en vacker, kuperad och svettig skogspromenad. I skogen hittade vi ett omkullfallet träd och fick stor lust att prova Krypning/Björngång (Se klippet). Förstås går det lika bra på golvet, i gräset, på en parkbänk, på uteplatsen, på sargen till barnens sandlåda, på en regel (45X90) på golvet/marken eller som här; på ett träd i skogen.

Den initiala förskrivningen för Krypning/Björngång är 7*7, alltså 7 minuter om dagen i 7 veckor. Var snäll mot dig själv, ge dig tid att hitta rätt tyngdpunkt, balansen och variera mellan olika tempo. Var noggrann, ju långsammare = större utmaning/ansträngning. Om 7 minuter känns för långt, prova 7X1 minut, 3X2,5 minut eller vad du orkar just nu.

Kom ihåg att du behöver utmana och ta i lite mer än du är van vid om du vill ha någon utveckling. 

Håll utkik här efter Torgnys torsdagsrörelse för fler naturliga, enkla, roliga och stärkande exempel på oftast helt gratis fysisk aktivitet du kan göra i princip när och var du vill.

Move.Live.Love,
//Torgny Steen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln