Torgnys Torsdagsrörelse: #4 (Upp)Hopp för starkare skelett

Hoppa är något vi gör gärna och ofta som barn. Senare i livet brukar hoppa inte tillhöra vanligheterna, några blir till och med rädda för att göra det.

Ett bra ställe att börja på för att återskapa lusten och förmågan att hoppa är att inkludera upphopp som en naturlig när du tränar, är ute och går eller springer. Hoppa på två ben, ett ben, framåt, bakåt, … som vanligt är det vår kreativitet som skapar möjligheter och variation.

Det pratas mycket om hjärnan och fysisk aktivitet, särskilt pulshöjande. Kanske inte så konstigt eftersom det ger mätbara resultat på arbetet och i skolan vilket intresserar företag och huvudmän för skolor.

Jag tycker det är hög tid att se till helheten för hur fysisk inaktivitet och stillasittande påverkar både knoppen och kroppen. Exempelvis visar studier förfärande utveckling för skelettet hos unga vuxna som rört sig för lite ( -7 500 steg/dag) under uppväxten jämfört med jämnåriga som rört sig ungefär lika mycket som vi gjort tidigare (10 000+ steg/dag).

Skelettet blir betydligt tunnare och har lägre densitet hos dem som rört sig för lite vilket är en oroande utveckling när det gäller bland annat benskörhet (Osteoporos) hos våra barn och ungdomar.

För mig är att hoppa ännu en enkel, rolig, stärkande och helt gratis fysisk aktivitet du kan göra i princip var som helst; på golvet, i gräset, i parken, på terrassen eller som här på en brygga. 

Jag gillar att röra mig på morgonen, innan frukost. Jag upplever att fysisk aktivitet hjälper mig vakna, skärper koncentrationen och ökar mitt välbefinnande. Målet ä ratt göra 100 stycken av tre olika rörelser, exempelvis 100 armhävningar, 100 upphopp och 100 sit ups. En serie upphopp skulle kunna se ut så här; 10+10+20+30+20+10=100 stycken. Du börjar med det som fungerar för dig. 

Så upp och hoppa nu för starka ben genom hela livet. Och kom ihåg; för att få någon utveckling ska det kännas lite, utan ansträngning utanför vad du är van vid/orkar just nu är det svårt att utvecklas. Kom samtidigt ihåg att vara snäll mot dig själv och ge dig tid för utveckling. 

Komplettera gärna med härliga (skogs)promenader, MINST 30+ minuter tre fyra gånger i veckan. 

Håll utkik kommande torsdagar efter fler enkla och roliga fysiska aktiviteter som stärker din rörelseförmåga, styrka och balans.

Move.Live.Lo❤️e, 
//Torgny Steen 
www.torgnysteen.com

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln