Torgnys Torsdagsrörelse: #5 Sittande Sida till Sida för ökad rörlighet

Veckans Torsdagsrörelse handlar om att underhålla och utmana rörelseförmågan, särskilt i höftpartiet och ben.

Rörlighet, styrka och balans är något vi behöver underhålla hela livet. Särskilt om vi sitter still mycket och ofta.

Den här övningen gör jag gärna på morgonen för att få igång rörligheten i höfterna.

Det är hög tid att se till helheten för hur fysisk inaktivitet och stillasittande påverkar både knoppen och kroppen. Det är inte bara hjärnan som påverkas av fysisk inaktivitet, studier visar förfärande utveckling för skelettet hos barn och unga vuxna som rör sig lite ( -7 500 steg/dag) jämfört med jämnåriga som rört sig som vi gjort tidigare (10 000+ steg/dag). Skelettet blir både tunnare och har lägre densitet hos dem som rört sig för lite, en oroande utveckling eftersom benskörhet (Osteoporos) ökat kraftigt de senaste åren.

Jag gillar att röra mig på morgonen, innan frukost. Jag upplever att fysisk aktivitet hjälper mig vakna, skärper koncentrationen och ökar mitt välbefinnande. Målet ä ratt göra 100 stycken av tre olika rörelser, exempelvis 100 armhävningar, 100 upphopp och 100 sit ups. En serie kan se ut så här; 10+10+20+30+20+10=100 stycken. Du börjar med det som passar dig och ökar vartefter du blir starkare och rörligare.

Och kom ihåg; för att få någon utveckling ska det kännas lite, utan ansträngning utanför vad du är van vid/orkar just nu är det svårt att utvecklas. Kom samtidigt ihåg att vara snäll mot dig själv och ge dig tid för utveckling. 

Komplettera gärna med härliga (skogs)promenader, MINST 30+ minuter tre fyra gånger i veckan. 

Håll utkik kommande torsdagar efter fler enkla och roliga fysiska aktiviteter som stärker din rörelseförmåga, styrka och balans. Move.Live.Lo
❤️e, 
//Torgny Steen 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln