Mina tankar om nyårslöften, klena fötter och skor innan du köper nya

För att vara en kille som vuxit upp med den valda sanningen att jag är plattfot, har klena fötter, behöver inlägg och svindyra ”joggingskor” med massor av dämpning och kompensation för mina fötters fel och brister är det en svindlande känsla att inte bara ha förberett mig inför och genomfört Fjällmaran, Sydkustloppet, Kullamannens Dubbeldöden, Ultravasan90 etc, jag har gjort det i ett par minimalistiska skor utan någon nämnvärd dämpning.

Vid +50 år fyllda upptäckte jag att det jag lärt om skor och fötter var fel. Bättre sent än aldrig ...:-)

Efter nyliga nyårslöften och inför BiggestWinner:Far&Son får jag frågor om vilka skor som är bäst.

Svaret är förstås att det beror på. Hur, hur ofta, var och när du tänker du springa  till att börja med.

Allt jag säger i filmen bygger på MINA erfarenheter och upplevelser under de fem år jag sprungit i minimalistiska skor. Alltså skor med minimal dämpning, ingen "Drop" (Ingen höjdskillnad mellan bak- och framdelen på skon), ingen/minimal "Toe spring" (Skorna och därmed tårna pekar uppåt) samt det bästa av allt; en rejäl tåbox där tårna får rum och stortån tillåts peka rakt fram i stortåledens tänkta form och riktning.

För att verkligen vara säker på att stärka mina klena fötter har jag gått med samma/liknande skor större delen av tiden på dagarna - populärt kallat "Pre running" - eftersom tiden jag springer är förhållandevis liten (Trots att jag exempelvis sprang enkel resa 8-9 km till&från jobbet plus 40-50 km lördag och 20-25 km söndag förra våren och sommaren). 

Som du säkert listat ut har jag kommit ganska långt från mina inläggssulor och svindyra kompensatoriska "joggingskor" som dessutom behövde bytas efter 100-150 mil eller varje år ...!?

Några av mina bästa skor är 3-4-5 år gamla, har slitna sulor och hål på ovansidan och jag älskar dem.

Men det är ju jag ... :-)

Move.Live.Lo❤️e,
//Torgny Steen
www.torgnysteen.com

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln