Neurovetenskap och livsfilosofi för elever och medarbetare i skolan som vill röra sig för att må och prestera bra samtidigt:

Rörelseförståelse - barnens väg till ökad läs- och räkneförståelse

Torgny Steen - utan fysisk aktivitet ingen hälsa - utan hälsa inget lärande. Torgny Steen - utan fysisk aktivitet ingen hälsa - utan hälsa inget lärande.

En av årets mest uppskattade föreläsningar om fysisk aktivitet och hjärnan

Torgny Steen är en inspirerande, aktiverande och otroligt uppskattad föreläsare, workskop- och kursledare.

Hans sprudlande och kraftfulla energi brukar sprida sig snabbt till deltagarna. Det råder inga som helst tvivel om vad han vill; att fler ska få möjlighet att upptäcka och förstå rörelsers betydelse för vårt psykiska och fysiska välbefinnande.

Sedan 2009 har Torgny inspirerat, aktiverat och lotsat elever, skolledare, pedagoger och medarbetare i skolan till nya perspektiv och kompetens att leda, leva och utvecklas med hjälp av smartare fysisk och mental rörelse.


Alltid med siktet inställt på att erbjuda ett rejält kompetenslyft för dig och alla andra som jobbar i för-, grund- och gymnasieskolor och vill vara i framkant av utvecklingen när det gäller hjärnhälsa, arbetsglädje, lärande, självledarskape samt kompetens kring hur jobba, leva och utvecklas energi- och resultatsmart.

Boka Torgny som årets mest inspirerande och aktiverande föreläsare, workshop-, process- eller kursledare?


Kontakta Torgny direkt här >>>

Processledare i RF SISU Sörmlands Rörelsesatning i skolan:


Riksidrottsförbundet (RF) har sedan 2018 uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse under skola.

Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten.

Torgny är sedan hösten 2019 Processledare för RF SISU Sörmlands Rörelsesatsning i skolan.

Läs mer om Rörelsesatsningen här >>>
Torgny Steen - inspirerar och aktiverar barn. Torgny Steen - inspirerar och aktiverar barn.

Fysisk aktivitet grunden till barns utveckling och lärande
I Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, under punkt 1. Skolans värdegrund och uppdrag står det att "Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen."

Ändå sitter majoriteten av alla barn och ungdomar still under långa lektioner i i grund- och gymnasieskolan. Vanor och beteenden som följer med ut i arbetslivet. Vilket påverkar lärande, fysisk, social och psykisk hälsa.

Kanske inte så konstigt att forskning visar att ...:

 • ... 8 av 10 tonårstjejer
 • 6 av 10 tonårskillar
... rör sig mindre än 30 minuter om dagen (Rekommendationen är 60 minuter).


Det vill Torgny Steen ändra på. Efter att ha räddat sitt eget liv och räddat ett av sina barn från utanförskap i skola och utbildning (Läs mer nedan) hoppade Torgny våren 2009 av medieindustrin för att istället hjälpa barn, föräldrar och skolor till hjärnhälsa, social och psykisk hälsa genom lust, rörelse och ledarskap.

Torgny Steen - aktivitetsföreläsaren Torgny Steen - aktivitetsföreläsaren

Torgny tar upp ämnen som ...:

 • Lämnade miljonerna inom media för en entreprenörs- och rörelseresa för barns fysiska och mentala styrka, hälsa och lärande i skolan och livet
 • Fysisk (in)aktivitet, stillasittande, digitalisering och hjärnan
 • "Cocktaileffekten" och stress, press, lärande, minne, sömn, fokus, koncentration och uthållighet hos (bland annat) barn och ungdomar
 • Physical literacy – rörelseförståelse grunden till läs- och skrivförståelse
 • Självkänsla, självreflektion, självledarskap – ta ansvar för rörelseenergin i livet
 • Balansen nästan ingen talar om - Kamp&Flykt- vs Lugn&Ro-systemet
 • Naturligt vs Normalt. Information vs Motivation.
  Motivation vs Självledarskap
 • Employee Wellness - lärare som mår bra ökar chansen att eleverna mår bra och skolresultaten ökar
Ovanstående varvas med Mindful Movements - medvetna långsamma rörelser för inre frid, inre fokus och inre styrka vilket ökar inlärningen och "... får tiden att gå alldeles för fort ...".
Torgny Steen - smartare rörelse i skolan. Torgny Steen - smartare rörelse i skolan.

Modern neurovetenskap, sunt förnuft och fysisk aktivitet
De senaste 30 åren har neuroforskningen lanserat rön och fakta om rörelsers nästan ofattbara betydelse för hur vi kan bli bättre och friskare människor med god hälsa och spänstiga hjärnor.

Nästan alla våra kognitiva förmågor stärks av rörelse:

 • koncentrationen
 • minnet
 • stresståligheten
 • kreativiteten
 • uthålligheten
 • lärandet
 • intelligensen.

Skolministern har givit Skolverket i uppdrag att utreda ytterligare 100 timmar idrott från 2019. Det blir inte ens en lektionstimme i veckan. Många skolor undrar hur ska det gå till; Lokaler, idrottslärare och schema samt elevernas närvaro på "gympan" är bara några utmaningar.

I föreläsningar och workshops visar Torgny konkreta tips och exempel på hur det kan göras smartare.

Torgny Steen - MovNat Certified Trainer och FaR-Ledare. Torgny Steen - MovNat Certified Trainer och FaR-Ledare.

Torgny Steen - Mindful Movements Man
Torgny är företags- och förändringsledaren som under 25 år satte medie- och mötesvärlden i fysisk och mental rörelse (IDG Sweden, Aftonbladet.se, Riksmedia, Sydsvenskan.se).
Efter att med olika rörelser räddat ett av familjens fyra barn från utanförskap i skolan, sig själv från utbrändhet och botat hustruns kroniska stressmage lämnade han miljonerna i media för sätta miljoner i rörelser för organisatorisk, social fysisk och mental styrka och hälsa.
Som föreläsare och författare till boken ”18 smarta rörelser – stärk din hjärna …” inspirerar, aktiverar och lotsar Torgny människor, skolor och företag i Norden engagerade friskare medarbetare, starkare varumärke, ökad produktivitet och lönsamhet.

Sagt om ...:
 • "Det finns en mening med att du kom till "Skola i rörelse" istället för Dr Anders Hansen, det här var precis vad vi behöver  ... Stort, stort TACK! Responsen är otroligt positiv och många berättar att de istället för soffan gett sig ut på promenad efter din föreläsning", Kite Lundström, ombud för skolidrott,  Finlands Svenska Idrott
 • "Galet bra föreläsning. "Varför finns det inga isbjörnar på Skansen?" Om hjärnan och hur viktigt det är med korsvisa rörelser, långsamma rörelser och RÖRELSE. Varför och hur. Spännande, underhållande och lärorikt.", Petra Sundqvist, Ägare Skolfamiljen
 • "Stort tack Torgny Steen för en fantastisk föreläsning och tack till alla som tog sig tid att delta ikväll. Tillsammans gör vi skillnad", Mohammed Mouaid
 • "Tack vare Lora Leijoned m fl på Din Vårdcentral i Nyköping fick vi möjlighet att lyssna på Torgny Steen om hjärnan, vikten att röra på sig, ta hand om sin psykiska hälsa och vad man kan göra för att leva ett långt och hälsosamt liv. En fantastisk föreläsning som man ville höra mer och mer av."
 • "Tack Torgny Steen för en grymt bra föreläsning. Så många kompetenta föreläsare jag lyssnat på genom åren och jag lovar - Här har ni en av de som levererade på topp. Stackars alla er som missat ...", Eva Lundquist
 • "Tankarna har inte försvunnit..sen igår..riktig bra föreläsning..fick t o m röra sig imellanåt,perfektkan inte gå på många andra föreläsningar p g a min kropp,funskar inte att sitta länge. Jättebra.", Kicki Wahlberg
 • "Stort TACK Torgny Steen för din rörelseinsats i vårt engagemang mot psykisk ohälsa hos barn & ungdomar. Tillsammans kan vi bygga hållbar framtid.", Lora Leijoned, Din Vårdcentral Nyköping
 • "Du är grym Torgny. Du satte positiva spår här hos oss när du besökte mina barns skola och träffade oss föräldrar. Bara ös på !", Tomas Roos, Göingeskolan, Broby 
 • ”Det är vi som tackar för din sprudlande och starka energi som du spred till mig och mina kollegor. Du är en fantastisk föreläsare, inspratör och person."
 • ”En rolig, intressant, inspirerande, energigivande, tankeväckande, matnyttig, ... föreläsning/ workshop. Ett bra startskott för vår satsning på mer fysisk aktivitet i skolan under hela skoldagen. Tack!”
 • ”Din föreläsning landade väl - både hos elever och personal på skolan. Inspirerande & aktiverande!. Som gympalärare blir jag ju extra glad att fler för ut budskapet om vikten och effekten av rörelse ...”, Urban Carlfjord, Nyköpings Enskilda Gymnasium 
 • ”Vilken toppendag vi haft med Torgny idag. Jag är så himla glad att du ville komma till vår skola och inspirera all personal inför uppdraget att se till att det blir mer fysisk aktivitet under hela skoldagen. Vilken pangstart vi fick, än en gång ett stort tack.”
 • "Du inspirerar och väcker tankar i mig som får mig att tänka; vilken väg vågar jag ta?”
 • "Personligen hade jag gärna suttit tre timmar ...”, Kunskapsdagarna, Norrköping

Boka årets bästa föreläsning? Skicka förfrågan här:

Fler röster om ...:
 • ”Tack för att du förgyllde vår fredagslunch. Det var lika härligt att lyssna på dig denna gång!”
 • ”Ett tag sen jag hade så roligt, var så fokuserad och fick så bra ”nycklar” att använda/ påminnas om." 
 • "Redan igår kväll tog jag tag i 90 dagars utmaningen ...”
 • "Du kan motivera andra människor till att uppnå saker som de trodde var omöjliga, precis som med mig!"
 • ... Torgny Steen höll en mycket uppskattad kvällsföreläsning för föräldrar i Skanörs rektorsområde på temat "Nycklarna till ökat lärande och glädje hemma och i skolan". På ett inspirerande sätt gav han oss tips om hur inlärningen kan stimuleras genom den näring vi får i oss, balans mellan olika former av input/aktivitet samt träning med rörelser som stimulerar hjärnan på olika sätt. Skanörs rektorsområde har samarbetat med Torgny Steen i cirka två år, bland annat genom föreläsningar och ledarutveckling."
 • "... bra var att du berätta om dig, ditt liv och de saker du har varit med om vilket gjorde det äkta, lätt att ta till sig och se att även jag skulle kunna.”